Moonology – leven op het ritme van de maan

Deel dit artikel

Wie ashtanga yoga beoefent (vooral dan in een mysore style setting in het YOGALAB) wordt zich automatisch bewust van het ritme van de maan. Elke nieuwe en volle maan nemen we immers rust van onze dagelijkse yogabeoefening en zo komt er tijd vrij om jezelf even extra in de watten te leggen, wat meer tijd met je partner, familie of gezin door te brengen of gewoon extra vroeg op het werk te verschijnen zodat je nadien weer zo vaak mogelijk naar de yogales kan gaan.

Maar uiteraard kan je ook los van eender welke yogabeoefening geïntrigeerd zijn door de maan! Ik weet dat ik als kind al een enorme connectie voelde met de maan en die is er eigenlijk altijd gebleven. Lang voor ik wist wat een “maanbad” was, nestelde ik me al voor het raam als ik ‘s nachts wakker werd en de volle maan m’n kamer verlichtte.

De maan en haar invloed

Van oudsher zijn de piek- en dalmomenten van de maan de leidraad van het leven. Denk maar aan het zaaien, planten en oogsten wat volgens het ritme van de maan gebeurt of hoe de vrouwelijke cyclus zich van nature uitlijnt met het ritme van de maan. Hou eens bij wanneer je “onverklaarbaar” rusteloos of wat “depri” bent, welke nachten je amper slaapt, of wanneer je sneller in discussies hervalt met je naasten; grote kans dat dit telkens in de periode van een volle of nieuwe maan is! Je hiervan bewust zijn, kan al heel wat rust creëren op die momenten.

Je kan echter meer doen, om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van het ritme van de maan!

De maan voor jou laten werken

Nieuwe maan is het moment om intenties te zetten, je wensen duidelijk te formuleren, te bedenken welke stappen je kan zetten om ze te realiseren en ze dan over te geven aan het “goddelijke” plan, of zo je wil het leven. Denk aan zaadjes planten in de grond… 

Op volle maan is de maanenergie het grootst en zal jij ook op je krachtigst zijn. Het is het moment van vruchten plukken van je harde werk, maar ook het ideale moment om onafgewerkte dingen af te ronden, afremmende ideeën, gedachten en emoties los te laten en te vergeven (jezelf inclusief!). De Frozen-soundtrack “Let it go!” is zowat de themesong voor volle maan! 

Je kan dit bijvoorbeeld heel “zakelijk” aanpakken en in je agenda het aanvatten/voorbereiden van projecten voorzien rond de nieuwe maan en het afronden van projecten en/of een beetje rust inplannen rond volle maan.

Of je maakt er een persoonlijk (al dan niet spiritueel) ritueel van. Voor dat ritueel geef ik je graag enkele ideetjes mee:

Nieuwe maan:

  • kijk even terug op de voorbije periode, wees dankbaar voor wat je mocht ontvangen en bepaal welke je (nieuwe) doelen zijn
  • omschrijf je wensen duidelijk en bedenk er meteen ook bij welke stappen jijzelf kan zetten om ze te realiseren, zo maak je van een oppervlakkige wens een krachtige intentie
  • werk je intenties zo goed mogelijk uit, bvb door ze op papier te zetten
  • mediteer; zorg ervoor dat je in een rustige en zuivere ruimte zit (brand eventueel wat wierook of palo santo hout om de ruimte energetisch te zuiveren), probeer het gevoel op te roepen dat je zou voelen mocht je wens in vervulling gaan, hierbij kan een steen of ander natuurlijk materiaal (schelp, hout, …) je helpen om de connectie die je hebt met al wat is makkelijker te ervaren
  • dan ga je je wens het universum insturen door het briefje waar je ze opschreef te verbranden, te begraven of in een mooie opbergdoos te bewaren OF je verzamelt je intenties telkens in een schrift
  • als je je intenties nog wat extra kracht wil bijzetten, kan je afsluiten met het reciteren van een passende mantra

Tot de volle maan piek gaat de maan nu wassen of groeien en haar uitwerking op ons gaat toenemen in kracht.

Volle maan:

  • lijst op welke dingen je dient af te werken, uit te praten, op te lossen en bedenk er meteen bij hoe je dit gaat doen
  • mediteer; naar analogie van de eerder beschreven meditatie, probeer ditmaal het gevoel op te roepen dat je zou voelen mochten deze dingen “afgewerkt” zijn
  • ACTIE!  (opmerking: niet alles kan je alleen uitpraten natuurlijk, it takes 2 to tango, weet dat je wel perfect alleen dingen kan parkeren; jouw vibe zal hierdoor shiften en zo verander je vaak de hele dynamiek van de situatie – mijn persoonlijke techniek: alles uitschrijven wat ik zou willen zeggen en het geheel verbranden)

De maan start nu aan haar afnemende cyclus. Dingen worden vervolledigd en afgewerkt en we bereiden ons voor op een rustpunt en een frisse start bij de volgende nieuwe maan.

Meer weten? Dan kan ik je absoluut Moonology aanraden!

Altijd hopend je te hebben kunnen interesseren en met heel veel liefs,

Noé

PS: Love, always!