Yogaplay

“Just a spoonful of sugar helps the medicine go down”

Yoga is een serieuze aangelegenheid en dat is ok, maar soms leer je het best als het medicijn in een snoepje verstopt zit. En soms is dat snoepje een yogafeestje. It’s supercalifragilisticexpialidocious!

Gewoon afkomen en meespelen.
Geen intake, geen afspraak, no nonsense!
(Wel je deelname op voorhand even registreren.)

We verwelkomen je graag een 15-tal minuutjes voor de les begint, zo kan jij je rustig installeren en kunnen we tijdig beginnen.

Lees hieronder alles over de verschillende lessen, kies wat bij jou past en kom af!

AAL_8 (1)

Ashtanga Yoga is een traditionele vaste reeks van houdingen die met elkaar verbonden worden in een flow op het ritme van je ademhaling (dit is in yoga-terminologie het principe van vinyasa). Wereldwijd is dit een van de populairste yogastijlen owv zijn rechtlijnigheid en de “meditation in motion” die je na enige oefening kan ervaren.

Vaak wordt deze yogastijl omschreven als “power yoga”. De sequentie is zeker krachtig, maar biedt ook veel ruimte tot modificatie, zodat toegankelijkheid voor elk niveau gerealiseerd kan worden. De beoefening ervan ligt telkens op de grens van je kunnen. In je comfortzone gebeurt immers zelden iets magisch!

In het uurrooster zie je Ashtanga Yoga short (dinsdagavond), Ashtanga Yoga (donderdagavond en zaterdagochtend) en Ashtanga Yoga + (zondagochtend). Het verschil is de hoeveelheid houdingen, de les op dinsdag is iets korter (60 min) en dus worden er minder houdingen gedaan, de les op zondag duurt iets langer (90 min) en dus worden er meer houdingen gedaan, de lessen op donderdag en zaterdag duren elk 75 min.

In Ashtanga Yoga-termen noemen we dit “Short Form”, “Half Primary” en “Full Primary”. De Ashtanga houdingen zijn opgedeeld in vaste reeksen: 1e (primary series), 2e (second series), etc. De Ashtanga Yoga les covert de “Half Primary” (voor de kenners tot aan navasana + closing), de Ashtanga Yoga + les covert de “Full Primary” (de gehele eerste reeks dus) en maakt soms eens een kleine escapade naar de houdingen van de 2e reeks, de Ashtanga Yoga short is een verkorte vorm met minder zonnegroeten en houdingen, maar wel zo samengesteld dat je lichaam van alles wat gehad heeft en helemaal in balans is na de les. Deze kortere les is de ideale kennismaking met Ashtanga Yoga!

De Lunar Sequence is een vaste reeks van zachte dynamische opwarming, een set staande houdingen voor meer kracht en balans en een reeks zittende houdingen voor meer ruimte en lenigheid.

Deze reeks richt zich vooral op de gezondheid en mobiliteit van de wervelkolom en de heupen en geeft je met zijn trage karakter alle tijd om in connectie met jezelf en je ademhaling te bewegen. Je zou het kunnen zien als een zachtere versie van Ashtanga Yoga, want het heeft dezelfde structuur, streeft eveneens naar “meditation in motion”, MAAR is wat zachter van energie en het tempo ligt iets lager.

Deze les is all levels. Toegankelijk en ook leuk voor beginners, tijdens de zwangerschap, voor wie herstellend is, deelnemers op leeftijd en iedereen die nood heeft aan een moment om rustig te bewegen en in connectie te komen met zichzelf.

Opgelet! In deze les zitten we regelmatig op onze knieën. Indien je last hebt van je knieën, gelieve ons even te contacteren voor je eerste deelname om te overleggen hoe we deze les voor jou optimaal kunnen laten werken.

Je vindt deze les terug in het lesrooster op maandagavond en vrijdagvoormiddag. Indien de lesdag samenvalt met een volle of nieuwe maan, passen we de inhoud van de les aan aan de energie van het moment en sluiten we de les af met een passende meditatie. 

Trage, vloeiende bewegingen brengen je afwisselend naar stabiliserende en relaxerende houdingen die kort worden vastgehouden om stress los te werken en de functionaliteit van je lichaam te herstellen.

Een heerlijke les om op woensdag je week te breken met een dosis frisse energie en op zondag van je Slow Sunday te genieten. Adem, laat los, voel je kracht, geniet.

Deze les is all levels. Toegankelijk en ook leuk voor oa beginners, prille zwangeren, deelnemers op leeftijd en iedereen die nood heeft aan een moment van rust zonder aan dynamiek in te boeten. Ben je meer ervaren? Je zal zeker een uitdaging aangereikt krijgen!

Somatic Flow neemt je mee door trage en aandachtige bewegingen (mindful movement). Soms worden er ook snellere bewegingen geïntegreerd zoals het schudden van het lichaam als doelgerichte techniek om spanningen los te laten (shake & release). Je adem is je belangrijkste tool om spanning te ontrafelen in je gedachten, gevoelens en fysieke sensaties. Dit alles herstelt de rust en het evenwicht in je zenuwstelsel. Zo helpt Somatic Flow je om dat wat misschien al lang in je lichaam opgesloten zit, te voelen, erkennen en uiten.

Beweeg mee op je ademhaling, (leer) luister(en) naar je lichaam en maak verbinding met je kern. Nadien stap je stevig gegrond en met een helder hoofd de week tegemoet.

Somatic Flow is een all levels les, met en zonder ervaring kan je aan deze les deelnemen.

Yin Stretch is onze versie van Yin Yoga. Yin staat voor lang aangehouden stretches (tot wel 5 minuten) die diepzittende spanning in spieren en bindweefsel losmaken en de doorbloeding en mobiliteit in je weefsels en gewrichten verbetert. Gesteund op de kennis van het meridiaanstelsel, geniet je na een yin les van een diepe fysieke en emotionele ontspanning. De lessen kunnen focussen op een bepaalde uitwerking op je meridiaanstelsel en energetisch lichaam of op een bepaald lichaamsdeel zoals knieën, heupen, rug of bovenlichaam.

Yin Yoga is de perfecte aanvulling op de meer yange yogastijlen zoals Ashtanga Yoga en is owv het statische karakter van deze stijl uitermate geschikt voor wie een hectisch leven leidt of een fysiek zwaar beroep of trainingsschema heeft!

Yin Stretch is een all levels les, met en zonder ervaring kan je aan deze les deelnemen. No more issues in your tissues!

Deze les kan je volgen op maandagavond (1e en 3e maandag van de maand), elke woensdagvoormiddag en tweewekelijks (in de oneven weken) op zaterdagvoormiddag. 

Roll to Release (wij noemen het ook wel eens “Yin met Ballen”) is onze cross-over tussen Yin Yoga en Triggerpoint Release Therapy.

Voor deze les integreren we technieken uit de triggerpoint release therapy om diepzittende “knopen” in onze weefsels los te werken en meer “free flow of energy” te creëren. Hiervoor maken we gebruik van een paar tennisballen of therapy balls (rubberen ballen die wat dieper doorwerken dan een zachtere tennisbal). Door ons lichaam te positioneren op of tegen die ballen en dan zachtjes beweging te creëren, geven we onszelf een diepe weefselmassage.

Na het rollen, gaan we voor de release met yinne stretches. Dit zijn lang aangehouden stretches die diepzittende spanning in spieren en bindweefsel losmaken en de doorbloeding en mobiliteit in je weefsels en gewrichten verbetert. Gesteund op de kennis van het meridiaanstelsel, geniet je na een yinne stretch van een diepe fysieke en emotionele ontspanning.

Deze lessen focussen meestal op een bepaald lichaamsdeel zoals knieën, heupen, rug of bovenlichaam. Ook de sessie specifiek voor bruxisme (spanning in de kaak) is een aanrader!

Deze sessies zijn de perfecte aanvulling op de meer yange yogastijlen zoals Ashtanga Yoga en voor wie een hectisch leven leidt of een fysiek zwaar beroep of trainingsschema heeft!

Roll to Release is een all levels les, met en zonder ervaring kan je aan deze les deelnemen. Je lichaam en je geest zullen je dankbaar zijn!

Deze les gaat elke 2e maandagavond van de maand door. 

Opgelet! Voor deze les heb je naast het gebruikelijke materiaal (kussen, deken) ook 2 tennis- of therapy ballen* nodig en een zakje of sok om deze in te steken.

*Therapy balls bij ons aan te kopen voor 10 euro per paar.

Restorative Yoga is de allerzachtste vorm van Yoga.
We gaan in deze les te werk met maximaal comfort om je lichaam een ware reset te geven. Je ademhaling komt tot rust, je zenuwstelsel normaliseert, je stressniveau daalt en je stressbestendigheid neemt toe.

Restorative Yoga is de perfecte aanvulling op de meer yange yogastijlen zoals Ashtanga Yoga en is owv het statische karakter van deze stijl uitermate geschikt voor wie een hectisch leven leidt of een fysiek zwaar beroep of trainingsschema heeft! Restorative Yoga is ook uitermate geschikt voor wie herstellend is op fysiek en/of mentaal vlak.

Restorative Yoga is een all levels les, met en zonder ervaring kan je aan deze les deelnemen. Je lichaam en je geest zullen je dankbaar zijn!

Elke laatste maandagavond van de maand is er Restorative Yoga. 

Wil jij ook graag vlot voorover buigen en je handen op de grond kunnen zetten? Of voor langere tijd rustig en comfortabel in kleermakerszit kunnen zitten? Gravity Yoga is een vorm van yoga die je helpt om je flexibiliteit te verbeteren.

Doorheen de jaren verliezen we de flexibiliteit die zo vanzelfsprekend was toen we een kind waren. Onze – vaak zittende – passieve levensstijl is daar een van de belangrijkste oorzaken van. Maar iedereen kan opnieuw flexibeler worden!

Omdat onze spieren en weefsels het best stretchen in een ontspannen toestand, werken we tijdens een Gravity Yoga les met lang aangehouden poses (zoals in Yin Stretch) en een aangepaste ademhaling die ons lichaam helpt om de natuurlijke stretch reflex uit te schakelen.

In deze les gaan we in een zachte flow een aantal Gravity Yoga poses combineren. Waar je ook start, na de les voel je meteen een effect.

Gravity Yoga is een all levels les, iedere houding kan makkelijk aangepast worden aan ieders behoefte. Met en zonder ervaring kan je aan deze les deelnemen. Les na les bouw je op naar langere tijd in de houdingen en meer flexibiliteit.

Gravity Yoga kan je tweewekelijks (in de even weken) op zaterdagvoormiddag volgen. 

Yoga Nidra betekent letterlijk “yogic sleep”. Het is echter geen “dutje” dat je komt doen, maar wel yoga voor het zenuwstelsel. Geen ingewikkelde poses, geen fysieke inspanning, gewoon lekker liggen onder een dekentje en wegzakken in je onderbewustzijn. Bij Yoga Nidra word je door de stem van de teacher begeleid naar een toestand van diepe ontspanning, naar een staat tussen slapen en waken. In deze staat kom je volledig tot rust en kan je zenuwstelsel op een diep niveau resetten. Zo activeer je het zelf-genezend vermogen van je lichaam. Vanuit deze staat van zijn laat je zo oude denkpatronen, trauma’s, energetische blokkades en fysieke of mentale klachten los. In de eerste plaats kom je dus om te ontspannen en bij geregelde beoefening van Yoga Nidra kan je lichaam vanuit die ontspanning zichzelf helen op vele vlakken. 

Deze les organiseren we niet wekelijks, maar vaak op feestdagen en andere momenten waarop we meer tijd hebben om in de stilte te duiken en is toegankelijk voor iedereen, geen voorkennis vereist. Je zenuwstelsel en bij uitbreiding je hele wezen, gaat je dankbaar zijn!