Yogi van de maand – Erik

Deel dit artikel

Maak kennis met onze Yogi Van de maand! Elke maand zetten we een inspirerende yogi in de kijker met zijn of haar verhaal.

Erik Goven – 43 jaar – Area Manager

Yoga LifestyleYoga Lifestyle

 

Erik – gehuwd, vader van een (bijna volwassen) tweeling en baasje van hond Arco, werkt voor een Zwitsers bedrijf dat lasersnijmachines en plooimachines maakt voor de metaalsector. Voor zijn job doorkruist hij op regelmatige basis niet alleen België, maar ook Europa. Toch vond hij een manier om yoga te integreren in zijn leven.

Erik’s yogaverhaal begint een aantal jaar geleden in Thailand. Op vakantie in Hua Hin.

“We verbleven in een hotel waar je in de ochtend yoga kon doen en dat ging ik dus proberen. Dit sprak mij wel aan omdat het best een pittige vorm van yoga was, ook al merkte ik dat niet iedereen dat pittige leuk vond. Terug thuis kwam dan spontaan de vraag in mij op ‘hoe zet ik dit nu verder?’ en dus ging ik op zoek. Ik kwam er al snel achter dat de yogavorm die ik op vakantie beoefend had, het dichtst aanleunde bij Ashtanga yoga en zo werd mijn zoektocht concreter. Ik werkte destijds in Hasselt én zocht iets wat ik in de ochtend kon doen en zo vond ik mijn weg naar de mysore lessen bij Kevin & Noé, toen nog op de Havermarkt.”

Inmiddels beoefent Erik al een 3-tal jaar op regelmatige basis Ashtanga yoga, ondanks zijn drukke job waarvoor hij regelmatig reist.

“Wat een grote rol gespeeld heeft voor mij in het volhouden van mijn yogabeoefening in combinatie met mijn drukke job waarvoor ik veel reis, is het feit dat Ashtanga yoga zo universeel is. Eender waar ik ben – of dat nu Antwerpen, Brussel, Utrecht, Rotterdam of Stuttgard is – ik kan altijd wel een yogastudio vinden waar ik terecht kan voor een les. Extra handig is het dat Noé ook wekelijks een les geeft in Rekem, waar ik dichtbij huis ook kan gaan oefenen. Zo blijf ik toch bezig ook op momenten dat ik owv verplichtingen minder regelmatig aanwezig kan zijn in Hasselt. Ik merk op mijn vele reizen natuurlijk wel dat het er in elke yogaschool net een beetje anders aan toe gaat qua aanpak en benadering, maar daarop hebben K & N me – ooit voor mijn eerste deelname op verplaatsing – helemaal voorbereid. Zo stond ik nooit voor verrassingen tijdens een bezoek aan een andere studio.”

 

 

Yoga Lifestyle

 

Erik levert het bewijs dat een regelmatige oefening voor vooruitgang zorgt.

“Fysiek groeide ik enorm. Ik was namelijk nooit echt goed in sport (nvdr Erik heeft wel een verleden in Taekwondo). Neem nu de hoofdstand…het feit dat ik dat kan, gewoon in het midden van een ruimte op mijn hoofd gaan staan, vind ik zelf onvoorstelbaar. Zou je dat tegen mijn turnjuffrouw van de lagere school zeggen, die zou je nooit geloven.”

 

Yoga Lifestyle

 

“Maar niet alleen qua houdingen uitvoeren op de mat merk ik een voortdurende evolutie, vooral in mijn dagdagelijkse houding valt dat eigenlijk op. Letterlijk de manier waarop ik sta en dat merk je niet alleen aan hoe je je voelt in je lijf – ik heb bijvoorbeeld geen rugpijn meer na een dag hard labeur in de tuin, maar ook aan de manier waarop mensen naar je toe komen, het is een uitstraling, een zelfvertrouwen, een kracht en een openheid tegelijk. Vroeger stond ik veel meer voorovergebogen, in elkaar gedoken en dat verandert onvermijdelijk de manier waarop je overkomt op de mensen die je ontmoet.”

Naast de fysieke evolutie kon Erik ook een persoonlijke groei vaststellen.

“In die fysieke evolutie schuilt dus ook een persoonlijke evolutie. Ik merk dat ik makkelijker met dingen omga. De onvermijdelijke stress op het werk, het feit of een deal al dan niet doorgaat. Ik kan de dingen gewoon veel makkelijker relativeren.“

“Yoga begon voor mij min of meer als een sport, maar op een gegeven moment werden de houdingen echter meer dan houdingen en toen werd het echt leuk en kreeg het echt diepgang.”