Yogi van de maand – Lotte

Deel dit artikel

Maak kennis met onze Yogi van de maand! Elke maand zetten we een inspirerende yogi in de kijker met zijn of haar verhaal.

Lotte Geypens – 32 jaar – Leerkracht LO in het BO

 

Lotte sportte haar hele leven intensief, de keuze om leerkracht LO te worden was bijna vanzelfsprekend. De keuze om dat in het buitengewoon onderwijs te doen bij kinderen met een fysische beperking was niet voor de hand liggend, maar ziet Lotte absoluut wel als een positieve uitdaging. Lotte zag sport altijd als een uitlaatklep en bewoog met een “alles geven”-attitude. Tot op zekere dag – zo’n twee jaar geleden – haar lichaam haar een halt toe riep.

“Ik begon exact een jaar geleden met yoga. Het was een vrijdagavond vlak voor de verhuis van de Havermarkt naar de Dr. Willemsstraat. Gezien mijn fysieke toestand begon ik met een lesje Gentle Flow. Als ik eerlijk ben vond ik in het begin dat yoga te saai was, maar goed, het was de enige manier die ik vond om toch maar in beweging te blijven. Gaandeweg ontdekte ik het effect op mijn lichaam en vond ik meer en meer rust, verbazingwekkend genoeg óók in mijn hoofd. Intussen ben ik absoluut fan hoor! Maar het was geen liefde bij de eerste les.”

Voor Lotte betekende yoga een absolute verbetering van haar fysieke toestand en ook op mentaal vlak maakt yoga het verschil voor haar.

“Ik volgde niet lang alleen maar de Gentle Flow, maar ging ook naar de Yin Yoga en de Restorative Yoga die zo nu en dan als XL les op de planning komt doet me ook altijd bijzonder deugd. Ik ben heel trots dat ik inmiddels ook al eens aan een lesje Strong Flow en Ashtanga Yoga heb kunnen meedoen. De maand Start to Ashtanga die ik volgde heeft me daarin zeker geholpen om de houdingen juist voor mijn lichaam te leren uitvoeren. Dat is volgens mij belangrijk voor iedereen, maar zeker voor mensen die zoals mij met fysieke last kampen is een correcte uitvoering extra belangrijk.”

 

Yoga Lifestyle

 

Ondanks al Lotte’s inspanningen om snel beter te worden, gaat haar toestand nog steeds op en af. Er zijn goeie en slechte weken, weken waarin ze energiek de Ashtanga les meedoet en weken waarin ze amper in de studio geraakt om haar lichaam even te ontspannen in de Yin Yoga.

“Ik heb altijd keiveel gesport en plots zei mijn lichaam “STOP”. Ik kreeg de diagnose CVS. Dat was en is nog steeds enorm frustrerend. Eerst zag ik yoga als het enige wat ik wel nog kon. Intussen is yoga enerzijds mijn middel om me door de moeilijke weken te slepen en anderzijds ook mijn uitlaatklep op momenten dat mijn lijf wel weer even mee wil.”

Yoga is volgens Lotte voor iedereen heel verschillend. Ze ziet mensen in de studio die puur komen voor de sport en anderen die een heel diepe spirituele beleving hebben. Voor haarzelf zit het na een jaar ergens tussen die twee in.

“Extra fijn vind ik dat je hier yoga kan komen doen/beleven in een ongedwongen sfeer. De meerwaardezoeker die meer wil weten en met vragen zit, krijgt hier een gefundeerde uitleg, maar wie het sec en allesbehalve zweverig wil houden, voelt zich hier ook perfect thuis. Yoga is intussen ook meer dan een sport voor mij. Het is fysiek én mentaal voor jezelf zorgen. Het is leren lief zijn voor jezelf en je lijf in plaats van je altijd tot het uiterste te pushen. Grootste bonus: ik leerde om minder perfectionistisch te zijn! Is me dat een verademing!“

 

Yoga Lifestyle

 

Lotte wil afsluiten met de boodschap dat iedereen die – plots of minder plots – “gevangen” zit in een lichaam dat niet meer mee wil, of dat nu met het labeltje CVS, fybro, burn-out of nog iets anders is, yoga eens een kans moet geven.

“Het zal net zoals bij mij misschien geen liefde van bij de eerste les zijn, maar het is zo waardevol om weer thuis te komen in je eigen lichaam. Zeker wanneer je even niet zo happy wordt van de grenzen die je lichaam je oplegt.”