Wat is OM?

Deel dit artikel

Wat is OM? En waarom zeggen (zingen, reciteren, chanten) we het? 

OM is eerst en vooral eigenlijk een samentrekking van AUM (als je een paar keer na elkaar “aum” zegt, gaat dat vanzelf klinken als “ooommmmmmm”, maar eigenlijk zeg je dus 3 letters A-U-M).

OM AUM Chant Mantra Meditatie Hasselt Limburg Ashtanga Yoga Vande Gurunam

Over OM is veel verschillende informatie te vinden:
– het zou de klank der klanken zijn;
– het zou de klank van het universum zijn;
– het zou de klank van de creatie (schepping) zijn;
– het zou het begin van alle leven zijn

Waarom “chanten” we OM?

– de vibraties van A-U-M helpen spanning te verminderen en helpen ons negatieve energie los te laten
– de vibraties van A-U-M geven ons een gevoel van innerlijke vrede
– A-U-M chanten vervult onszelf, het leven rondom ons en de ruimte of omgeving waarin we ons bevinden met voedende energie

En wat met de andere mantra’s?

In ashtanga yoga is het gebruikelijk om de les te openen en te sluiten met een mantra.

De openingsmantra dient om de ruimte waarin we practicen voor te bereiden, te “tunen”. De “ruimte” is in dit geval niet alleen de ruimte rondom ons (de yogastudio, een kamer in je huis, een hotelkamer, …) maar ook de ruimte ín onszelf, ons lichaam, onze geest. Álle beschikbare ruimte dus. Het is eveneens een woord van “dank” voor de “lineage” van je leraar en zijn leraar en zijn leraar en alle leraren voor hem voor het doorgeven van de kennis van aan de “bron”.

De slotmantra is het sluitstuk van je practice. Hij helpt de vrijgemaakte energie te kanaliseren en is een oproep tot vrede voor jezelf, je omgeving en al wat is.

Zijn mantra’s gebeden?

Op een bepaalde manier zou je kunnen zeggen dat een mantra een gebed is, al is yoga natuurlijk geen religie en is de shala (yogastudio) zeker geen kerk of ander gebedshuis. Bij mantra’s gaat het vooral om de vibratie, de trilling die je teweeg brengt en de uitwerking daarvan. Regelmatig chanten of mantra’s reciteren kan je helpen focussen, tot rust komen, beter ademen. Samen in groep chanten geeft een ontzettend “verbindend” gevoel. Voor mijzelf voelt het altijd als “hoe verschillend we als mensen ook zijn, wat onze achtergrond ook is, we zijn hier samen om dit moment te delen als groep, waarin er toch ook voldoende ruimte is om ons individu volledig te ontplooien”.

Moet ik mee “chanten”?

Je MOET natuurlijk helemaal niets. Als je het wat eng vindt om mee te doen, kan je eerst in “stilte” in je hoofd meedoen, daarna fluisterend en zo langzaam volume toevoegen. Als je graag de teksten van de mantra’s die we gebruiken wil, aarzel niet ze ons te vragen OF download ze gewoon hier.

Hopelijk ben je hiermee weer wat beter geïnformeerd en staan we snel samen “OM”-end op de yogamat!

Liefs,
Noé