Ashtanga op zaterdag – het oliebad

Deel dit artikel

Hallo yogi’s,

In een vorige blogbericht vertelde ik je al dat tradioneel zaterdag de “ashtanga-rustdag” is.

Een dag waarop je wat meer tijd met je naasten kan doorbrengen, waarop je lichaam rust krijgt…én voeding! In de vorm van een oliebad…

 

Waarom een oliebad?

Het oliebad is een goede remedie bij pijnlijke gewrichten en stijve spieren, het vermindert ook overtollige hitte in het lichaam (pitta in de Ayurveda).

Overtollige hitte kenmerkt zich onder andere door pijnlijke en stijve gewrichten en spieren, ontstekingen in het lichaam en op de huid (acne), rode ogen, qua gedrag “een kort lontje” hebben of “licht ontvlambaar” zijn.

Wie dagelijks ashtanga beoefent en toch overtollig gewicht behoudt (vooral rond de middel), moeilijk afvalt, een moeilijke spijsvertering heeft en een trage darmtransit heeft, heeft vermoedelijk ook last van teveel hitte in het lichaam en kan baat hebben bij onder andere een wekelijks oliebad.

 

Hoe doe ik dat oliebad?

Hoe gaat het in z’n werk:

 1. Kies je olie.
  Traditioneel wordt castorolie gebruikt. Deze olie geeft het beste resultaat, is echter moeilijk te verwijderen zonder de juiste kruidenzeep.
  Amandel- of kokosolie blijkt een goed alternatief en is met gewone zeep makkelijk te verwijderen. Als je je dosha (type volgens de Ayurveda) kent, kan je ook een olie kiezen op basis van je dosha.
 2. Bereid je badkamer voor op vettigheid! En zorg dat je alles voor dit avontuur bij de hand hebt…
 3. Let there be oil!
  Begin bij je hoofd, wrijf de olie goed in je hoofdhuid en over de lengte van je haar. Laat de olie inwerken. (Voor je eerste oliebad slechts 5 minuten! Elke keer kan je er 5 minuten aan toevoegen, tot je maximum 2 uur de tijd neemt om de olie te laten inwerken. Het is heel belangrijk om deze opbouw te respecteren!)
  Na de inwerkingstijd voor je hoofd begin je je hele lichaam rijkelijk in te oliën. Besteed extra veel aandacht aan de gewrichten en pijnlijke spieren. Masseer de olie goed in. Deze stap duurt nog eens een 10-tal minuten.
  Dan neem je een hete douche of een heet bad. Zo heet je kan verdragen. De hitte opent de huid zodat de olie de overtollige hitte kan meenemen. Blijf onder de douche of in bad de olie goed in je huid masseren, zowel van je hoofdhuid als opnieuw de gewrichten en chronisch pijnlijke delen. Dit duurt opnieuw een 10-tal minuten.
  Daarna zeep je je helemaal in, shampoo op je hoofd en laat je alles goed schuimen zodat de zeep de olie kan opnemen.
  Vervolgens neem je opnieuw een lauwwarm(e) douche of bad om alle zeep te verwijderen. Indien nodig herhaal je deze stap.
 4. Je oliebad is achter de rug, nu rest je enkel nog het opruimen. Kuis je bad of douche grondig uit en giet eventueel wat kokend water door de afvoer om de olie goed weg te spoelen.
 5. Neem een paar uur rust en vermijd zware fysieke arbeid, zwemmen en zonnen en koude dranken voor de rest van de dag. Geniet, lees, mediteer.

 

Enkele opmerkingen:

Voor de dagelijkse ashtangabeoefenaar: neem enkel een oliebad op je rustdag!

Uiteraard mag je dit ook op een andere dag dan zaterdag doen, al naargelang hoe jouw rustdag gepland staat in de week. Neem echter niet vaker dan eens per week een oliebad.

Voor de dames: neem geen oliebad tijdens de eerste 3 dagen van je menstruatie.

Ashtanga yoga oliebad selfcare Hasselt Limburg

Zoals altijd hoop ik ook nu weer dat dit van enige waarde is voor je. Mocht je vragen hebben hoor ik graag van je.

Veel plezier met uitproberen!

Liefs, Noé