Boekentips van PLOOY

Deel dit artikel

Regelmatig krijgen we de vraag “ik zou een boek willen lezen over yoga, maar ik weet niet wat te kiezen, hebben jullie geen tip?” en uiteraard hebben we wel een tip! Of ook meer dan een… 

B.K.S. Iyengar schreef meerdere boeken over yoga, maar “Yoga als Levenskunst” is een soort van “bijbel op ons nachtkastje”, een boek waar we zelf heel vaak een stukje uit lezen. Een prachtige samenvatting van hoe je yoga kan laten doorsijpelen in je hele leven voor meer balans, meer contentement, meer begrip. 

Zoals peper en zout samen gaan, doen yoga en Ayurveda dat ook. Ayurveda is de holistische kijk op gezondheid die ontstaan is waar yoga ontstond. Ze spreken dus een beetje dezelfde taal. Hoe zorg je goed voor jezelf, welke voedingsmiddelen zijn goed voor je op basis van je constitutie, wat is een goed dagritme voor jou, hoe kom je terug in balans als die even zoek raakte, … Dat alles en meer lees je in verstaanbare taal in “Ayurveda vanuit het Hart” van de Belgische Lies Ameeuw.

Ademen is een essentieel onderdeel van elke yogapractice. Typisch is het gebruik van specifieke ademhalingstechnieken of pranayamas. Voor ons is beginnen bij een gezonde basisademhaling altijd stap 1. Er zijn ontelbare zeer goede boeken over ademhaling geschreven de voorbije jaren, maar een plek om te starten is voor ons “Zuurstofwinst” van Patrick McKeown en Marion Meesters. Zéker voor sporters is dit een heel interessant boek. 

Als je Ashtanga Yoga beoefent dan heb je uiteraard al ervaren dat je gaandeweg de houdingen beter begrijpt en kan uitvoeren, maar soms is het fijn een naslagwerk te hebben waarin je houding per houding kan bekijken wat je opties zijn. Ook over Ashtanga Yoga zijn er tal van boeken uitgebracht. De basis voor ons is “The practice manual” van David Swenson. Een heel compleet boek, zonder teveel afleiding, maar echt de essentie. Dit boek kan je trouwens in de studio aankopen! 

We vullen deze lijst uiteraard regelmatig aan en als jij een boek over een specifiek thema zoekt, laat het ons weten, waarschijnlijk hebben we wel een tip voor je! 

Liefs, 
K+N