Rug recht of rug rond? Hoe moeten we nu naar voor buigen?

Deel dit artikel

De beste antwoorden zijn altijd de antwoorden die niet zwart/wit zijn, die niet zeggen “doe altijd dit” of “doe nooit dat”, want het échte antwoord is dus “it depends”, het hangt ervan af, wie, in welke situatie, in welke houding of beweging, met welk doel. So here we go, met ons beste antwoord! 

Onze rug is een uniek gegeven. Een aaneenschakeling van wervels die als 1 vloeiend samenwerkend geheel ontwikkeld wordt. En waar we soms met ouder worden wat zwakke plekjes in krijgen…

Wist je dat je als baby geboren werd met een C-vormige (zacht geronde) wervelkolom? Die groeide zo omdat je als een klein bolletje in de buik zat. Je nek maakte je lichtjes hol toen je je hoofd begon op te tillen en je onderrug werd lichtjes hol toen je je begon op te duwen. Je bovenrug en het gebied van je heiligbeen bleven lichtjes gerond. En dat hoort zo te zijn. Die natuurlijke curves in je wervelkolom zorgen voor heel wat goeds zoals bvb het beter opvangen en verdelen van compressie tijdens het lopen. 

Natuurlijk duwen ze ons op een bepaalde leeftijd quasi permanent op een stoel en vanaf dan komen we amper nog uit onze zittende houding en bewegen we te weinig om de vorm van onze rug goed te houden, zeker als we ouder worden en onze spieren van nature verzwakken. Dat systeem in onze rug waarvoor we als baby zo hard gewerkt hebben verzwakt en we lopen risico op blessures als we dan wél eens (vaak onvoorbereid en wat te intensief) fysieke arbeid leveren. Ons lichaam waarschuwt ons met een verschot of (beetje erger) een hernia. (Een hernia kan je trouwens in de meeste gevallen perfect revalideren zonder operatie met de hulp van een goede kiné en een aangepast oefenschema!)

Wat is dan wél gezond voor je rug? 

Een gezonde rug, is een rug die gecontroleerd in alle richtingen kan bewegen: naar voor buigen, achterover buigen, zijwaarts buigen en draaien rond z’n lengte-as én die zich stabiel kan houden onder belasting. 

In de yogalessen zal je dus soms gevraagd worden om met een ronde rug naar voor te buigen, of eens zijwaarts te buigen, of te draaien in een twist, of achterover in een backbend. Een andere keer vragen we je specifiek om je rug stabiel (recht) te houden. Nog een andere keer leggen we de nadruk in onze bewegingen ergens helemaal anders en speelt het niet zo een grote rol of je rug op dat moment recht of rond is. We streven er in ieder geval naar je rug zo gezond mogelijk te maken/houden, door alle noodzakelijke bewegingen op het menu te zetten!  

Onthoud vooral dat al die bewegingen van je wervelkolom gezond zijn en bijdragen aan het optimaal functioneren van je rug. TENZIJ je dokter je owv een specifieke reden zoals bvb een acute hernia of na een operatie aan je rug uitdrukkelijk gezegd heeft een bepaalde beweging (of bewegingen) niet te maken OF wanneer een beweging pijnlijk aanvoelt, dan overklast dat áltijd wat we in een les zeggen! Spreek ons hier gerust over aan, met wat kleine aanpassingen kunnen we meestal wel een oplossing vinden zodat jij gewoon mee kan doen, ook als je rug niet (meer) alle richtingen uit kan, wil of mag plooyen. Doorgaans ervaren mensen met rugklachten trouwens een grote verbetering door (goed begeleid) met yoga te starten! 

Waar komt die vrees voor een ronde rug dan vandaan? Omdat mensen die al een rugprobleem hebben, vaak het medisch advies krijgen niet met een ronde rug naar voor te buigen en dan denken wij dat dat ook preventief werkt, maar dat klopt dus niet echt. Als je rug dus nog helemaal fit en gezond is, hou hem dan maar zo en laat hem met een gerust hart fijn alle richtingen uit plooyen! 

Er is geen beter spreekwoord om dit mee af te sluiten dan: we’ve got your back! 

Liefs (en inzichten), team PLOOY